Forståelse af konflikter og barrierer kommer til at forme vindmølleindustrien

Borgerinddragelse og forståelse af barrier og konflikter i vindmølleprojekter kommer til at få afgørende betydning for Danmarks 2050 mål om uafhængighed af fossile brændstoffer - og for den fortsatte udvikling af teknologien. Find ud af hvordan på miniseminar fredag d. 24. oktober på DTU.

Hvorfor er der større modstand mod nogle vindmølleprojekter end andre? hvad betyder borgerinddragelse for økonomien og tidsplanen i vindmølleprojekter? findes der tekniske løsninger, der kan imødekomme modstanden? og hvad er egentlig de største barrierer for at opføre vindmøller nok til at nå målsætningen om at være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050? Spørgsmålene er helt centrale for opbygningen af et mere bæredygtigt samfund, og svarene kommer til at få indflydelse ikke bare på, hvordan vi opfører vindmøller men også hvordan vi udvikler teknologien.

Derfor er mini-seminaret "Controversy over energy solutions - What shapes community acceptance of wind power ?" også relevant både for overordnede beslutningstagere, projektledere og sidst men ikke mindst forskere og R&D-ingeniører, som skal udvikle den teknologi, der i sidste ende skal tage hensyn til borgernes ønsker. 

Det handler nemlig ikke kun om placering af vindmøller, når borgernes ønsker skal imødekommes. Selve udformning af vindmøller - f.eks. deres støjniveau og størrelse er også helt centralt for at imødekomme kritik og overkomme barrierer.
Derfor er det vigtigt at kortlægge, hvad der skaber accept af vindmølleprojekter, og hvordan vi kan blive bedre til at producere og implementere på en måde, der imødekommer borgernes ønsker.

Projektleder i Wind 2050, et tværfagligt projekt, der har fokus på lige netop de socio-tekniske aspekter af udviklingen af vindmøller og vindmølleprojekter siger:

"Vi har med et område at gøre, hvor samspillet mellem teknik og mennesker er lige så afgørende som samspillet mellem teknik og natur, og det kræver forskning og udvikling at kortlægge barriererne,  imødekomme kritikken og tilpasse teknologien. I sidste ende kommer forholdet mellem teknikken og de mennesker, der skal bo i nærheden af den til at blive den afgørende brik i indsatsen for at blive fri af fossile brændstoffer”

På seminaret vil internationalt førende forskere på området præsenteret state-of-the-art forskning. Efterfølgende der vil være diskussion.

Der er stadig ledige pladser.

læs mere om mini-seminaret og tilmeld dig her