Er der større chance for at køre galt når man har hævet penge

De fleste vil nok have lidt svært ved at se sammenhængen mellem de to begivenheder, og selv om det er et tænkt eksempel, der stiller tingene på spidsen, så antyder ny forskning, at finansielle dispositioner i sig selv har betydning for risikoeksponering uden for den finansielle verden, og det ligger umiddelbart ligeså langt fra den almindelige opfattelse.

Det siger sig selv, at man hvis man sparer op til en motorcykel, køber den og efterfølgende kører galt, så spillede ens valg om at spare op en eller anden rolle i forhold til det efterfølgende trafikuheld. Det er der næppe ret mange, der er uenige i. Hvad de færreste dog forestiller sig er, at beslutningen om at oprette en opsparing eller optage et lån i sig selv kan aflæses på den statistiske risikoeksponering.

 

Men nu udfordrer ny forskning i risk cost tanken om, at man ikke kan bestemme risikoprofiler for f.eks. virksomheder alene ved at se på finansielle valg, og tankegangen gælder i princippet også for privatpersoner eller familier.

 

Direkte statistisk sammenhæng uden mellemregninger

Det er nemlig lykkedes at koble finansielle dispositioner direkte til risikoeksponering på en række områder uden for det finansielle område.


Og det er ifølge oplægsholderen på DTU Management Engineerings næste ESG seminar, Jesper Lyng fra DONG, ikke bare en ny opdagelse, det er et helt nyt paradigme: 

 

”Tanken om at finansielle dispositioner i sig selv ændrer vores risiko-eksponering er i uoverenstemmelse med en almindelig og uudtalt antagelse, af at alt, hvad der sker i den finansielle verden er uden konsekvenser for vores risiko-eksponering i vores liv i øvrigt. Men den tankegang udfordres altså nu af ny forskning i risk cost der for første gang etablerer en direkte forbindelse mellem risikoeksponering og finansielle transaktioner. ”


Og selv om han understreger at eksemplet med biluheldet og hæveautomaten er simplificeret, så er dynamikken ifølge Jesper Lyng korrekt:

”Mens vi stadig ikke kan linke finansielle transaktioner og positioner til sandsynligheden for bilulykker, kan vi nu knytte finansielle transaktioner og positioner til fejlslagne strategiske satsninger indenfor f.eks. produktudvikling, innovationsprojekter, uddannelse, organisationsudvikling, forskning, og start-up aktiviteter." 

 

Emnet er genstand for et åbent seminar på DTU Management Engineering 23. september 2015.

 

Læs mere om seminaret, tid og sted her