Foto FN/Adam Mørk

Danfoss-fond støtter energibesparelser i 31 byer

Bitten og Mads Clausens Fond, der ejer industrikoncernen Danfoss, har bevilget 9 mio. kr., som skal hjælpe 31 udvalgte byer verden over med at spare på den energi, der bruges til køling og opvarmning.

En bevilling på 9 mio. kr. fra Bitten og Mads Clausens Fond skal finansiere et ekspert-team, der får base hos UNEP-DTU, som er et samarbejde mellem United Nations Environment Programme og DTU. Eksperterne skal over en treårig periode støtte byerne med at opskalere og udvikle deres fjernvarme- og fjernkølingsanlæg for at nedsætte energiforbruget som led i et UNEP’s District Energy in Cities-initiativ.

Ifølge en UNEP-rapport fra 2015 kan effektive fjernvarme- og fjernkølingssystemer bidrage med 58 procent af de CO2-reduktioner, som energisektoren skal bidrage med i 2050, og som er en forudsætning for at den globale temperaturstigning kan holdes under 2 grader.

"Vi er glade for at kunne bidrage til, at den nyeste viden kan blive afprøvet i praksis i byer, hvor den virkelig kan gøre en forskel"
Rektor Anders Bjarklev

De 31 byer ligger i Kina, Indien og Serbien, og de er fundet efter en omfattende udvælgelsesproces, hvor byernes potentiale for at spare energi er blevet vurderet.

Fondens bevilling blev markeret mandag 6. juni i Udenrigsministeriet i forbindelse med et topmøde i Global Green Growth Forum (3GF). Udenrigsminister Kristian Jensen deltog i arrangementet sammen med repræsentanter for Danfoss, DTU og FN.

Danfoss’ administrerende direktør, Niels B. Christiansen, siger om fondens bevilling:

”Bitten og Mads Clausens Fond og Danfoss-gruppen har et stærkt fokus på at gennemføre og accelerere energieffektive løsninger. District Energy in Cities-initiativet skal hjælpe byer med at udvikle avancerede energiløsninger inden for opvarmning og køling. Dette er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at nå de mål, som blev fastlagt i Paris-aftalen i 2015.”

Ifølge DTU’s rektor, Anders Bjarklev, er de 9 mio. kr. et velkomment bidrag til bestræbelserne på at udvikle fremtidens energiløsninger:

”DTU’s forskere arbejder sammen med kolleger fra hele verden intensivt på at skabe ny viden, der kan føre til en grøn og bæredygtig energisektor. Danmark er helt i front med nye teknologier inden for fjernvarme og fjernkøling, og på DTU er vi glade for at kunne bidrage til, at den nyeste viden kan blive afprøvet i praksis i byer, hvor den virkelig kan gøre en forskel.”