5 millioner kr. til øjen-tastaturer og motorik-droner

Ny professor på DTU Management Engineering, John Paulin Hansen, arbejder for at højne livskvalitet blandt motorisk handicappede ved at give dem mulighed for at styre hjælpemidler – med blot et enkelt blik . Bevica Fonden støtter med 5 mio. kr. over fem år.

Det er et grundlæggende problem, at mennesker med motorisk handicap, som regel skal bruge motorikken til at styre deres hjælpemidler. Derfor er John Paulins vision for fremtiden, at mennesker med motoriske handicap kan bruge hjælpemidler som f.eks. elektriske kørestole med samme intuitive lethed som mennesker uden motoriske handicap.

”Forestil dig en nær fremtid. hvor mennesker med omfattende motoriske handicap kan nøjes med kaste et blik på det sted de gerne vil hen, og så bevæger deres kørestol sig automatisk i den rigtige retning, med samme lethed og naturlighed som et sæt ben gør, hvis man ikke er motorisk handicappet. Det er muligt inden for en overskuelig årrække”

Utrolige muligheder med Gaze control
Nøglen er gaze control (øjen-styring/interaktoin), og det er ikke kun kørestole, der kan styres på den måde. Droner, hjælperobotter, smart homes og kommunikationsværktøjer kan alle sammen styres med øjnene og blive en naturlig forlængelse af vores tanker. 

Tastaturer vil man kunne skrive på med øjnene, øjen-styrede droner eller robotter kan løse motoriske opgaver for handicappede, og på et tidspunkt bliver det også muligt at skrue ned for varmen ved at kigge på ”radiatoren”.

Mainstreamteknologi er motoren
Projektet , der vil gøre disse muligheder tilgængelige, for motorisk handicappede hedder GazeIT og støttes af Bevica Fonden med 5 mio. Kr. , Grundlæggende baserer projektet sig på spirende mainstream-teknologier og videreudvikler dem til brug for handicappede.

”Om kort tid vil det være almindeligt at interagere med smartphones, ure og legetøj med øjnene. Min og Bevica Fondens vision for projekt GazeIT er at bruge teknologier henvendt til de store forbrugergrupper til at give motorisk handicappede  helt nye muligheder for bolig, bevægelse og kommunikation. Vi tager udgangspunk i teknologier, som har et stort marked, fordi det sikrer fortsat udvikling og opdatering. Vores fokus bliver at analysere og videreudvikle relationen mellem bruger og teknik, så udviklingen kommer motorisk handicappede til gode.”  slutter John Paulin.