Photo: Colourbox

Videnskab skal løse bagageproblemer i lufthavne

Operationsanalyse Produktion og ledelse

To studerende får pris for hjælpe Frankfurt Lufthavn med at få transitbagagen frem til tiden.

Det kan være en stressende oplevelse for passagerer at skifte fly i internationale lufthavne, hvor tiden er knap. Men transitbagagen har mindst lige så travlt. Den skal både nå gennem sortering, sikkerhedsskanning, pakning, transport, last- og losning, før den når frem til den endelige destination sammen med passagererne.

Da de to nu tidligere studerende fra DTU Management, Janus Timler Holm og Jakob Lindorff, blev introduceret til problemstillingen af deres vejleder David Pisinger, kunne de med det samme se store muligheder i at optimere håndteringen af transitbagage i internationale lufthavne.

Og for nylig modtog de DORS-prisen (Dansk Selskab for Operationsanalyse) for bedste operationsanalyse-speciale, som ud over æren indeholder en præmie på 5.000 kr.

Photo: Private 
Foto: Jakob Lindorff (tv.) and Janus Timler Holm (th.).

Kufferter når med transitfly

“Vi beregnede en løsningsmetode, hvor lufthavnen sikrer, at flere kufferter når med deres transitfly. Det har flere fordele. For det første mangler færre passagerer deres kuffert på slutdestinationen, for det andet undgår lufthavnen at betale bøder til flyselskabet, og for det tredje er lufthavnen i stand til at tilbyde flyselskaberne en kortere transittid,” siger Jakob Lindorff.

Til at løse opgaven benyttede han og Janus operationsanalyse, som er en videnskabelig tilgang til at løse komplekse problemer ved hjælp af matematisk modellering. De indgik en kontrakt med Frankfurt Lufthavn om at få adgang til data og fik også lov til at besøge lufthavnen for at se, hvordan man håndterede transitbagagen. Ud fra deres omfattende materiale undersøgte de flere løsningsmetoder og sammenlignede dem med hinanden.

Janus og Jakob fik 12 for specialet og er nu i gang med en videnskabelig artikel om projektet.