Kommunikationsnetværk afgørende for succes i teknisk design

Ny ph.d.-afhandling: Bedre forståelse af kommunikationsnetværk kan forbedre designet af ​​kompleks teknik (Video tilgængelig på YouTube).

Ved design af komplekse tekniske systemer f.eks. broer, flymotorer eller computersystemer, er det vigtigt at vælge de rigtige projektdeltagere og de rigtige organisatoriske strukturer for at sikre, at samarbejde og kommunikation kommer til at fungere bedst muligt.

Men selv om alle er enige om, at samarbejde og kommunikation er af afgørende betydning for tekniske udviklingsprojekters succes, så er det ofte de kommunikative netværk, der udelades i analysen af ​​designprocessen simpelthen fordi, der mangler værktøjer til at forstå dem på et analytisk og struktureret niveau.

I praksis betyder det, at der i stedet er en tendens til at fokusere på teknikken i sig selv eller på projektplanen, når man leder efter forbedringspotentialer. Disse elementer findes der nemlig allerede værktøjer til at analysere.

”Fokus på projektplaner og tekniske specifikationer er vigtige, men ikke i sig selv nok til at forstå alle de væsentlige dynamikker, der i sidste ende udgør den afgørende forskel mellem succes og fiasko i disse store projekter. Så længe der er huller i den analytiske forståelse af designprocessen, kan man ikke effektivt forhindre, at projekter overskrider deadlines, budgetter eller undlader at møde de lovede specifikationer”, forklarer Pedro Parraguez Ruiz.

Han står bag en ph.d. afhandling, som på en gang afdækker huller i den typiske analyse af tekniske projekter og som samtidig præsenterer nyudviklede analyseværktøjer, der fylder hullerne. Selv forklarer han afhandlingens væsentligste bidrag sådan her:

”Mit mål har været at udvikle værktøjer til fuldt ud at forstå den socio-tekniske kompleksitet i store tekniske designprocesser. Med udgangspunkt i netværksanalyser og med fokus på teknik og kommunikation er det lykkedes at tilvejebringe manglende brikker i det puslespil der giver os en samlet forståelse af tekniske designprocesser og hvad vi kan gøre for at forbedre dem”.

Se forsvaret på YouTube her