Studerende fra Design og Innovation vinder international designpris

Thursday 30 Mar 17
|
Jintian Zhang har gentænkt yoghurtemballagen – nu har han vundet en pris for sit design i det prestigefyldte iF Design Award.

Af Mie Borggreen Winther

Som så mange andre gode ideer er Jintian Zhangs yoghurtemballage – StrawGhurt – et resultat af dovenskab. Han fandt det irriterende at skulle vaske skeer op efter at have spist yoghurt fra de små plasticbriketter, og femøren faldt, da han så nogle mænd stå at spille harmonika. Nu har hans design vundet en pris for bedste ”Professional Concept”.

”Jeg tænkte, at jeg måske selv kunne gøre noget ved mit problem, i og med at jeg læser min master på uddannelsesretningen Design og Innovation. Da jeg så folderne i den her harmonika, tænkte jeg, at det kunne bruges til at designe yoghurtbægret – og skrev straks min idé ned.”

Resultatet blev en yoghurtkarton med sugerør, som kan klemmes sammen efterhånden som indholdet svinder. På den måde bliver det også muligt at få presset det allersidste ud, uden at der gemmer sig rester i hjørner og kanter.

 

Designet er patenteret

Ideen med sugerør i yoghurt lyder måske som en alternativ kombination i danske ører. Vi er vant til at fjerne en folie fra bægerets top og spise med ske – men i Kina, hvor Jintian Zhang er fra, er sugerør den normale måde at indtage spisen på, som også er mere flydende og uden frugtstykker, som ellers kunne blokere et sugerørs snævre passage.

Metoden er også brugt i andre lande og verdensdele, og Jintian Zhang har fået patenteret designet, som han håber vil blive sat i produktion en dag. Ideen er dog ikke blevet solgt - endnu.

”Det handler om timing,” siger han med stoisk ro.

Hviler ikke på laurbærrene

Ideen til StrawGhurt blev sendt ind til den prestigefyldte tyske designkonkurrence iF Design Award 2017, og 1. februar fik han et opkald om, at han havde vundet kategorien ”Professional Concept”, og at han 19. marts skulle modtage sit certifikat ved en ceremoni i München.

”At modtage sådan en pris giver selvtillid – det er en anerkendelse af, at jeg er god til det, jeg laver,” siger Jintian Zhang, som før har stillet op i konkurrencen, dog uden at vinde noget.

Den eftertragtede sejr har dog ikke fået 24-årige Jintian Zhang til at hvile på laurbærrene.

”Det betyder bare, at jeg bliver nødt til at arbejde endnu hårdere nu, for nu forventer folk noget af mig,” fortæller han. ”At vinde guld i iF Design Award er noget af det ypperste, man kan opnå i den her branche,” og det har han tænkt sig at stræbe efter.

”Jeg har det bedst med at blive presset, så jeg bliver ved med at udvikle mig og blive dygtigere.”