Ny pris til forskningstalentet Morten Ryberg

fredag 13 aug 21
|
af Jeppe Aagaard Jeppesen

Kontakt

Morten Ryberg
Account extended
DTU Sustain

Absolutte bæredygtighedsvurderinger, AESA

Morten Ryberg har udviklet en metode, der kan bruges af virksomheder til at vurdere deres samlede miljøpåvirkning og sætte den i forhold til, hvornår virksomheden kan karakteriseres som værende bæredygtig. Det gør det muligt for virksomheden at arbejde for at blive bæredygtig i en absolut forstand. 
Adjunkt Morten Ryberg fra DTU Management modtager H.C. Ørsted Forskertalentprisen 2021 for sit arbejde med absolutte bæredygtighedsvurderinger.

H.C. Ørsted prisen er ikke den første anerkendelse, Morten Ryberg modtager. Tidligere i år modtog han Jorcks Fonds Forskningspris. Nu modtager han endnu en pris for sin forskning i bæredygtighed. Forskertalentprisen uddeles af H.C. Ørsted Selskabet for at anerkende Danmarks dygtigste og mest talentfulde yngre forskere inden for det teknisk-/naturvidenskabslige område. 

 

Forskning til industriens arbejde med klimapåvirkning  

Med sin forskning har Morten Ryberg udviklet et værktøj, som virksomhederne kan bruge til at nedbringe deres klimapåvirkning. Metoden anvender begrebet bæredygtighed, der vurderer miljøbelastninger i forhold til planetens økologiske ”grænser”.  

 

”Jeg er utrolig glad og stolt over prisen og håber, at den opmærksomhed det giver kan bane vejen for, at endnu flere virksomheder opdager vores forskning og vil bruge vores metoder”. 

 

Som en naturlig del af sit arbejde har Morten Ryberg etableret samarbejde med NIRAS og Rambøll om udvikling og test af metoder. Inddragelsen er afgørende for, at metoderne også kan anvendes af industrien og dermed skabe en reel effekt, fortæller han. 

 

Næste skridt handler om biodiversitet 

Metoden til industrien er avanceret og indeholder alle elementer, der påvirker klimaet. Fra skovrydning til valget af madvarer. Morten Ryberg vil, i de kommende år, videreudvikle metoden så den også har biodiversiteten med. 

 

”Vi ser et stort tab af dyrearter hvert år, og det er vigtigt, at vi får det ind i metoden, så industrien også kan arbejde målrettet mod dette aspekt af bæredygtighed,” fortæller Morten Ryberg. 

 

Det gør metoden endnu mere kompleks – men det er en udfordring, som Morten ser frem til at tage op.

 

Du kan læse artiklen om Mortens forskning og Jorcks Fonds Forskningspris her.

 

Læs mere om HC Ørsted Selskabet her.