Glover-Klingman prisen til DTU forskere

DTU forskere finder besparelser på op mod 90 millioner euro med matematisk programmering til optimering af hav-vindfarme og vinder pris for artikel.

Martina Fischetti og David Pisinger modtager Glover-Klingman prisen for deres artikel "Optimal wind farm cable routing: Modeling branches and offshore transformer modules".

 

I artiklen fra det anerkendte tidsskrift, Networks bruger forskerne matematisk programmering til at optimere kabling af hav-vindfarme. Kabling udgør en betydelig del af udgifterne til etablering af en farm. Samtidig har vindmølle-producenterne gjort det muligt at tilpasse møllerne individuelt. Fx kan en vindmølle fås med nødstrøm anlæg, og man kan installere mindre transformerstationer på nogle af vindmøllerne. Men mulighederne er så mange, at det er nærmest uoverskueligt at designe en vindfarm.

 

Derfor har forskerne udviklet et beslutningsstøtte-værktøj, som kan optimere kablingen for hvert "what-if" scenarie, og dermed præcis vurdere hvilken økonomisk konsekvens en ændring vil have. Det har vist flotte resultater, idet man for nogle hav-vindparker kan se besparelser i størrelsesorden 90 millioner euro.

 

Arbejdet er udført i samarbejde med Vattenfall BA Wind, der er en af de førende producenter af grøn energi, og som arbejder mod at gøre energiproduktion klimaneutralt indenfor en generation.

 

Artiklen har, sammen med andre resultater fra Martina Fischetti's PhD afhandling, gjort det muligt for Vattenfall at bygge de første vindfarme helt uden statsstøtte. Dette åbner op for et enormt

potentiale i den grønne omstilling, idet man ikke længere behøver at poste skattekroner i projekter.

 

Samtidig åbner det op for at det ikke kun er de velhavende lande som kan få grøn energi fra vindkraft, men den grønne omstilling drives fremad af markedskræfter.

 

Glover-Klingman Prisen tildeles for "outstanding work in the general area of network modeling, analysis, and implementation". Læs mere her.