ERFA-møde om Big Data blev en bragende succes

torsdag 03 dec 15
|

Der var fuld tryk på erfaringsudvekslingen, da en række Big Data-pionerer og ildsjæle mødtes på DTU Diplom den 1. december 2015.

De mødtes for at diskutere konkrete udfordringer og problemstillinger inden for datafangst, lagring, analyse og visualisering af store datamængder, der kan være en stor udfordring.

Mødet blev arrangeret i samarbejde med BIWise, en af Danmarks førende konsulenthuse indenfor BI, med det formål at skabe et forum for erfaringsudveksling, hvor man kan møde ligesindede.

Målgruppen var it-konsulenter, udviklere og it-studerende, der har erfaring med eller interesse for inden for Big Data løsninger.

Bliver det til noget?

Keld Zornig, der er administrerende direktør i SAS Institute, fortalte om de mange udfordringer, virksomheder kommer ud for, når de skal i gang med Big Data.

SAS Institute er en af de meget store spillere på Big Data og dataanalyseområdet.

Keld anbefalede at lave et innovationslaboratorium, hvor man på tværs af organisationen prøver Big Data af i mindre skala, inden man går i gang med den tunge proces at implementere det i hele organisationen.

Medbring egne data - DTU Diploms praksisrettede Big Data-kursus

Anbefalingen falder godt i spænd med DTU Diploms Big Data kursus. I kurset arbejder man projektorienteret med et selvvalgt datasæt - for eksempel fra den virksomhed, man kommer fra.

Man får sparring og vejledning til at lagre, behandle, analysere, klassificere og modellere egne data, mens man lærer den nødvendige matematik til mangedimensionale data og om teknologierne inden for Big Data, såsom R, Hadoop, NoSQL, HDFS, Map-Reduce, Hive, Pig og Spark, både i skyen og på lokalt hardware, som DTU stiller til rådighed.

Kurset bliver nu optaget som en del af IT-Diplomuddannelsen på Center for Videreuddannelse og giver 10 ECTS point merit.

Det behøver ikke være så svært

Teknologierne i Big Data er ved at modnes og det er nu muligt at foretage maskinlæring og analyse af data på de sociale medier i realtid for et par hundrede kroner.

Det imponerede Tonny Almgren-Storm ‎fra BiWise med ved at sætte en dataanalyse af Twitter-feeds op på Spark-platformen Databricks.

Man kunne analysere, hvilke emner folk tweetede verden over, eller indsnævre sig til Danmark og bestemte søgeord. Det hele foregik i realtid med en machine learning model: Kort tid efter, at folk havde postet deres mening om et bestemt emne var det blevet behandlet i modellen og kunne ses på skærmen.

Erfaringsudveksling og stående rundbordssamtaler

Den vigtigste del af ERFA-mødet var de livlige diskussioner omkring temabordene, der havde hvert sit emne:

• Datafangst
  • Datalagring og transformation
  • Analyse og visualisering
  • Nye data og ustrukturerede data
  • Maskinlæring og klassifikation

Viser chrhans_037.JPG

Kåre Buch Petersen fra Chr. Hansen (tv) øste af sin erfaring om, hvordan fødevare-koncernen kom i gang med Big Data, de konkrete løsninger, og hvordan der skabes værdi for forretningen

Viser kåre_GOD_172.JPGViser kåre_033.JPG

Kåre fra DONG, som også deltog i DTU Diploms Big Data kursus, viser sit Hadoop-cluster frem.

Kom med til næste Big Data ERFA-møde

Deltagerne var begejstrede for mødet og næsten alle ville gerne mødes igen - så det blev hurtigt besluttet at holde endnu et Big Data ERFA-møde, der løber af stabelen i februar eller marts 2016 - kontakt cv@diplom.dtu.dk for at høre nærmere.