Når vi flere gange dagligt trækker ud i toilettet, så er det de færreste, der bekymrer sig om hvad det gør ved det naturlige kredsløb mellem by og land. Nye former for toiletløsninger som komposttoiletter og urinseparerende toiletter ville kunne bidrage til en genoprettelse af et kredsløb, hvor næringsstofferne i menneskelig urin og fæces føres tilbage til jordbruget. Ph.d. studerende Maj-Britt Quitzau, der er tilknyttet DTU og forskerskolen SOAR, har taget emnet op i et forskningsprojekt, som netop er afsluttet.
Baggrunden for ph.d. projektet er de seneste årtiers diskussion af problemerne med det etablerede spildevandsssystem. Systemet kritiseres bl.a. for at behandle menneskelig urin og fæces som spildprodukter og for at bidrage til et stort vandforbrug, fordi vand bruges som transportmedie. Alternativet er systemer baseret på recirkuleringstanken, hvor sammenblandingen af latrin med miljøfremmede stoffer undgås, så gødningspotentialet i latrinen bedre kan udnyttes.
Hidtil har forskere især fokuseret på at løse de tekniske problemer der f.eks. er knyttet til hygiejne, ligesom der har været en del diskussion af hvilke systemer, der kan anses for at være mest miljømæssigt bæredygtige. Projektet ”Badeværelseskultur – en barriere for bæredygtig udvikling?” udvider diskussionen til også at omfatte de samfundsmæssige betingelser for at gennemføre alternativer i praksis. Tekniske alternativer kan ikke vinde frem alene på baggrund af teknisk argumentation: Det er væsentligt at forstå de muligheder og barrierer, der knytter sig til samfund og kultur.
Maj-Britt Quitzaus analyse viser bl.a., at de traditionelle rationaler i badeværelset omkring renlighed og hygiejne i stigende grad suppleres med rationaler som komfort og velvære, og at aktiviteterne i rummet synes at være ved at ændre karakter. Barriererne for udviklingen af alternative systemer knytter sig derfor både til de historisk indlejrede strukturer og til de aktuelle kulturelle forandringsprocesser. Det vil blive svært at udbrede alternative toiletter i det danske samfund, fordi udviklingen generelt præges af andre hensyn end miljø.
Projektet understreger således behovet for at skabe større opbakning til bæredygtighedstanken både blandt politikere og i befolkningen, hvis de alternative systemer til håndtering af latrin skal have en chance i en større målestok.
Den 24. oktober 2007 forsvarede Maj-Britt Quitzau sit ph.d. projekt med en forelæsning over emnet ’Badeværelseskultur – en barriere for bæredygtig udvikling? Forskningsarbejdet er udført ved IPL-DTU og Danmarks Miljøundersøgelser med lektor Inge Røpke som vejleder og seniorforsker Pernille Kaltoft (Afdeling for Systemanalyse, Danmarks Miljøundersøgelser) som medvejleder. Der er tale om et samfinansieringsstipendium ved Danmarks Miljøundersøgelser, Forskningscenter for Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer samt Forskerskolen for Økologisk Jordbrug og Fødevareproduktion (SOAR).
For flere informationer: Maj-Britt Quitzau , telefon 4525 1717
Forskerskolen SOAR: http://soar.kvl.dk/