Marie Münster

Skal vi dele vores energi med nabolandene?

Fremtidens energi bør sammensættes af flere energikilder og foregå i regionalt samarbejde.

Den nuværende krise har gjort det aktuelt for både den enkelte forbruger og hele samfundet at overveje, hvordan energiforsyningen bedst tilrettelægges. For professor Marie Münster, DTU, er der ingen tvivl om, at det mest optimale er at holde fast i de samarbejder om energi, som allerede eksisterer.

”Kun hvis vi tænker energi regionalt og ikke nationalt, kan vi udnytte vores grønne energikilder mest optimalt. Når vi eksempelvis har tilstrækkelig vindenergi, så eksporterer vi energi til Norge, og når vinden er løjet af, kan de norske vandturbiner startes og dermed sikre os energi i Danmark,” siger Marie Münster.

”På den måde opnår vi alle forsyningssikkerhed på den billigste måde. Hvis vi lukker for det samarbejde, kræver det store investeringer nationalt for at have tilstrækkelig lagerkapacitet, så vi altid har grøn el til rådighed. Alternativet er, at løsninger med fossile brændsler eller biomasse fortsat vil eksistere til at sikre den nødvendige elproduktion”.

 

Forsyningssikkerhed er kommet i fokus

Marie Münster spår, at det allerede i den kommende vinter bliver tydeligt, om det er muligt at fastholde samarbejdet om den grønne energi, eller om den sikkerhedspolitiske situation får os til at lukke grænserne for samarbejde.

”Energipolitik har altid handlet om pris, forsyningssikkerhed og miljø. I de senere år har vi særligt haft fokus på økonomi og klima, men nu er forsyningssikkerhed pludselig rykket højere op på dagsordenen,” siger Marie Münster.

Flere energikilder er væsentlige

Sammensætningen af vores fremtidige energiforsyning, så den kommer fra flere forskellige kilder, er væsentlig på flere områder. Det gælder eksempelvis også fjernvarmesystemet, der favner mange forskellige typer energi.

”Det kan både være gas, biomasse, overskudsvarme fra virksomheder i nærheden eller store varmepumper. På den måde kan fjernvarmeselskaber sikre en energiforsyning, der har en mere stabil pris, end hvis energien blot kom fra en enkelt kilde.”

På samme måde vurderer Marie Münster, at vi i fremtiden skal prioritere at koble de forskellige energisystemer sammen, så vi udnytter energien bedst muligt.

”Vi skal koble de enkelte sektorer sammen: elektricitet, biogas og fjernvarme. Kombineret med mulighed for fleksibelt forbrug og at lagre den energi, som vindmøller og solceller producerer, når vejret er til det, kan vi sikre en stabil og effektiv grøn energiforsyning i fremtiden.”

De første skridt til at koble energisektorerne tættere er allerede taget, og Marie Münster er overbevist om, at den nuværende energikrise presser udviklingen yderligere i den retning.