Ny rapport koordineret af UNEP DTU anbefaler at verdens lande hæver deres klima-ambitioner til COP22

FN Klimaaftale fra Paris i 2015 var en sejr for den globale indsats mod global opvarmning. Nu viser ny rapport, at de reduktionsmål for drivhusgasser landene kom frem til i Paris, langt fra er nok til at holde temperaturstigningen under 2 grader. Rapporten fra FN's Miljøprogram, der er koordineret af UNEP DTU Partnership, udkom dagen før Paris aftalen trådte i kraft og kun et par dage inden FN’s 22. klimakonference.

FN’s 22. klimakonference (COP 22, 2016), denne gang i Marrakesh, Marokko, åbnede 7. november. Næsten samtidig med, at aftalen fra sidste års møde i Paris trådte endeligt i kraft. Men også samtidig med udgivelsen af ny rapport, der konkluderer, at lige netop målene fra sidste års klimatopmøde på trods af historisk høje ambitioner ikke er nok til at nå 2-graders målet.                            

Rapport danner grundlag for ambitiøse forhandlinger
Siden 2010 har FN’s miljøprogram (UNEP) hvert år udgivet The Emissions Gap Report umiddelbart før topmødet. Rapporten opsummerer udviklingen i de globale emissioner af drivhusgasser, afdækker ’the gap’ eller kløften mellem hvad verdens lande har lovet at reducere, og hvad der er behov for, hvis den globale temperaturstigning skal holdes under 2 grader. Endelig forholder rapporten sig til, hvilke muligheder vi har for at nedbringe den globale  udledning af drivhusgasser.  

Igen i år er det UNEP DTU Partnership, som er en del af DTU Management Engineering, der har koordineret udgivelsen og skrevet flere af kapitlerne på vegne af FN’s Miljøprogram.  

Og på baggrund af rapporten forklarer Direktør i UDP, John M. Christensen:

”Det globale samfund er nødt til at komme med langt mere ambitiøse planer for at reducere udledningen af drivhusgasser for at holde sig under den 2-graders temperaturstigning, som landene blev enige om ved sidste års møde i Paris. Derfor er der behov for at satse både på eksisterende teknologier og på forskning”

Op til 3,4 grader i dette århundrede
Analyserne i rapporten viser, at verden er på vej til temperaturstigninger på 2,9 til 3,4 grader i dette århundrede, selv når man medregner verdens samlede reduktionsforpligtelser fra Paris-aftalen.

”Hvis målet er at holde sig under en 2-graders temperaturstigning, er forskellen - eller 'the gap' - mellem hvad landene har forpligtet sig til at gøre, og hvad der rent faktisk skal til, stadig på 12 til 14 gigatons CO2 ækvivalente udledninger pr. år i 2030.  Til sammenligning er EU's samlende CO2-udledning på hele transportområdet, inklusiv flytrafik 1 gigaton årligt.” Forklarer John M. Christensen.

Ikke-statslige aktører kan gøre en forskel
I år sætter The Emissions Gap Report desuden fokus på, hvordan 'non-state actors': Den private sektor, byer, regioner og andre subnationale aktører samlet set kan bidrage til at nå 2-graders målet og konkluderer, at ikke-statslige aktører alene kan skære flere gigatons af udledningen af drivhusgasser. Det er særligt inden for områder som landbrug, transport og energi effektivisering, at de ikke-statslige aktører kan blive en væsentlig brik i opnåelsen af 2-graders målet, men det kræver, ifølge rapporten, at de mange forskelligartede aktører uden officielle internationale forpligtelser på området opfylder deres mål, og at deres initiativer ikke erstatter ikke andre handlinger.