Til iværksætter-finaler på hver sin side af jorden med få ugers mellemrum

Studerende udtaget til iværksætter-finaler i Venture Cup og Bangkok Business Challenge.

Aron Westerinck, Caro Carrissemoux, Mathias Johnsen og Peter Groothuis følger alle Knowledge-based Entrepreneurship (John Heebøll) og Commercialization of high-tech concepts (Karen Murdock) på DTU og tilsammen udgør de ”start-up-gruppen” ”IRDianostics”, som har udviklet nyt instrument til tidlig detektering af lungekræft. På den baggrund og i kombination med en stærk forretningsplan er de udtaget til finalerne både i ”Venture Cup” og i ”Bangkok Business Challenge”

Biomarkører som whistleblowers
Når vi rammes af alvorlig sygdom, vil det som regel være muligt at aflæse flere forskellige steder i kroppen. Det kan f.eks. være, at der opstår nye mikroskopiske forbindelser, eller at der udskilles nye stoffer i blod, urin eller spyt– tilsammen ofte benævnt biomarkører.

Og det er lige præcis de markører som IRDianostics vil bruge til tidligt i et sygdomsforløb til at give en indikation, af om en person kan have lunge-cancer.

Men i modsætning til eksisterende diagnostice-værktøjer, som CT-scanning, bronkoskopi, røntgen eller blodprøve-analyse, som enten er dyre, invasive, eller tidskrævende, så har diagnostics udviklet et instrument, der kan bruges med meget små omkostninger for såvel patient som sundhedssystem.

Instrumentet er i stand til at genkende VOC (flygtige organiske forbindelser) i menneskers udåndingsluft, og bruge dem som biomarkører for forskellige sygdomme, såsom lungecancer. Det kan med andre ord blive lige så nemt at få en indledende indikation af om der kan være tale om lunge-cancer, som det i dag er at få en indikation af om bilister har drukket alkohol. (selv om det ret beset bør nævnes at de to typer målinger vil være forbundet med forskellige usikkerheder)

”Billigere og nemmere” kan betyde give flere tidlige diagnoser
Fordi IRDianostics sigter på, at det skal være muligt at foretage en indledende undersøgelse langt billigere og nemmere, end det er tilfældet i dag, så er det samtidig håbet og forventningen at teknologien kan bruges oftere og være med til at sikre, at der stilles flere tidlige diagnoser på området og dermed gives mulighed for tidligere behandling af flere patienter.

Projektet har foreløbig kastet 12-taller af sig og kvalificeret gruppen til to finaler i iværksætter-konkurrencer, men det behøver langt fra være hele historien om IRDianostics. Gruppen håber på både præmier, patenter og muligheden for at realisere projektet.

Venture Cup finder sted 29. januar og Mai Bangkok Business Challenge er 11. til 14. februar.