Miljøminister Connie Hedegaard gæstede DTU i samme uge som FN´s sikkerhedsråd for første gang satte energi, sikkerhed og klima på dagsordenen. Ministeren deltog den 20. april i konferencen ”Visioner om bæredygtig udvikling”, som master uddannelsen i teknisk miljøledelse havde arrangeret.
”Tiden er igen moden for at diskutere bæredygtighed”, fortæller John Holten-Andersen, programleder for den 10 år gamle uddannelse. ”Vi kan se en spirende forståelse i befolkningen og erhvervsliv, og både internationalt og nationalt sættes nu initiativer i gang for at reducere kritiske miljøfaktorer”. Regeringen vil meget snart udsende et strategioplæg om en bæredygtig udvikling, som man håber kan samle bred opbakning i samfundet. Samtidig ser flere og flere virksomheder nødvendigheden af at skabe et klarere grundlag for at kunne agere bæredygtigt.
På DTU har Institut for Produktion og Ledelse igennem en årrække opdyrket et fagligt miljø med ekspertise indenfor f.eks. livscyklusvurderinger, bæredygtighed og miljøregulering. På konferencen sammenfattede forskere fra instituttet de erfaringer, der viser, at der i de seneste 3 årtier er udviklet succesfulde innovationer som renere teknologi, nye energiteknologier og udvikling af boliger. En kontinuert politisk opmærksomhed er dog nødvendig, hvis den bæredygtige udvikling skal fortsætte.
Formand for Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling, Niels Due Jensen fra Grundfos sagde på konferencen, at virksomheder med bæredygtige produkter kan sikre Danmark en styrkeposition internationalt. ”Men vi mangler at tage stikket hjem”, pointerede han. Problemet består i at få de nye produkter afsat og spredt på det globale marked. Han slog fast, at efterspørgsel er nødvendig, hvis markedet skal være drivkraft for en bæredygtig udvikling. På sigt så skal kunder vægte bæredygtighed som en kvalitet ved produktet i lige så høj grad som funktionalitet, holdbarhed og design. Samtidig efterlyste han en øget forskningsindsats.
Ifølge Connie Hedegaard er miljøteknologi allerede en milliardvirksomhed og et voksende eksportområde. Hun gjorde desuden opmærksom på, at vi sandsynligvis står overfor en firedobling af det globale forbrug i de næste 25 år, og at den globale vækst er kommet for at blive. ”Det betyder, at vi i den grad har brug for ressourceeffektivitet, for energieffektivitet og for miljøeffektivitet. Og derfor også i den grad brug for forskning”, sagde miljøministeren.
Miljøministeren pegede også på en øget dialog mellem forskningsverden og den politiske arena. ”Det der foregår her [på DTU, red.], kan ende med at have betydning for hvad Danmark har at byde verdenen.” Hun efterspurgte, at forskere hurtigere melder ud om hvad der ligger i pipelinen og gør opmærksom på, hvis noget er undervejs.