Men den står absolut heller ikke i vejen. Derfor er der alt i alt tale om en lovende aftale, siger director UNEP DTU Partnership John Christensen og professor Kirsten Halsnæs fra DTU Management Engineering
Lørdag aften blev verdens 195 lande enige om at sigte mod en global stigning i temperaturer på mindre end 2 grader – og om muligt kun 1,5 grader, og det er både historisk enestående og et rigtigt godt udgangspunkt for det videre arbejde med nedbringe de samlede globale CO2 emissioner.
Aftalen er ikke nok i sig selv
Men det kræver mere end hvad landene har forpligtet sig til ved COP 21, hvis vi skal standse den globale opvarmning før den når to grader, siger direktør på UNEP DTU partnerskab, John Christensen.
»Hvis alle lande lever op til de reduktioner, de hver i sær har forpligtet sig, vil det stadig ikke være nok til at holde temperaturstigningen under 2 grader. Derfor er Paris-aftalen er kun begyndelsen, hvis 2030-målet skal nås", siger John Christensen.
Lover stadig godt
Alligevel er han begejstret for den endelige aftale, og mener, at det er det bedste, vi kunne have håbet på, inden COP 21.
Primært, siger han, ”fordi alle lande rent faktisk enige om at fastsætte mål for reduktion af deres CO2-udledning. Og da disse mål er et udtryk for hvert lands minimums-indsats kan virkeligheden kan meget vel overhale aftalen i positiv forstand - særligt i takt med at clean tech industrien vinder frem på verdensplan.”
Et vendepunkt til fordel for vedvarende energi
Professor i klima og økonomi på DTU, Kirsten Halsnæs, kalder det en kæmpe sejr, at verdens ledere kan enes om at arbejde sammen for et bedre klima.
Ligesom John Christensen påpeger hun, at aftalen vil sætte det nødvendige fokus på den teknologiske udvikling inden for vedvarende energi, og det er for hende at se afgørende, hvis målet på 2 grader skal nås.
"Jeg er især begejstret for COP 21, sætter fokus på større investeringer i den teknologiske udvikling inden for vedvarende energi." Siger hun.