Nyt center for Big Data
Big Data går kort fortalt ud på, at man med udgangspunkt i meget store mængder data af ofte varieret karakter udvikler algoritmer og matematiske modeller, der skaber mønstergenkendelse i dataene til at opnå øget indsigt og i sidste ende større værdiskabelse. Til at styrke forskning og uddannelse inden for Big Data etablerer DTU Compute nu et nyt center for Big Data.
“Med dette center ønsker vi at forankre forskningen i Big Data på DTU og udvikle og vedligeholde et stærkt kursusudbud på området. Dermed bliver fremtidens studerende klædt på til bedre at anvende og udvikle nye værktøjer inden for Big Data som sensorer, analysemodeller og visualiseringer, der vil kunne gavne både fødevaresektoren og andre områder som transport- og energisektoren,” siger professor og viceinstitutdirektør på DTU Compute Jan Madsen.
Branchedirektør Adam Lebech, DI ITEK, som er Dansk Industris branchefællesskab for it-, tele-, elektronik- og kommunikationsvirksomheder, ser også store muligheder: ”Big Data rummer meget store perspektiver for samfundet. Vi vil kunne kortlægge eksempelvis adfærdsmønstre ned til mindste detalje ved brug af store datamængder. Det vil give vigtig viden om vores fødevarer, som forskere, virksomheder og myndigheder kan anvende i det daglige arbejde. It-virksomhederne spiller som leverandør en central rolle i den forbindelse”.
Formålet med det nye Big Data Center er, at:
- Etablere et tilbud til hele DTU, der kan understøtte igangværende og planlagte Data Science forskningsprojekter på hele DTU.
- Oprette og vedligeholde kursusudbuddet i Data Science overfor studerende samt efteruddannelsesaktiviteter, fx rettet mod erhvervslivet.
- Stille en lang række Data Science / Big Data services til rådighed.
- Bidrage til at påvirke forskningsdagsordenen og forskningsprioriteringer med et dansk perspektiv inden for Big Data fx i EU-regi, herunder Horizon2020.
Om den nye rapport om Big Data i fødevaresektoren
Fødevaresektoren kan forbedre sin produktivitet med op til fem procent ved at udnytte Big Data til at optimere produktionen, forbedre fødevarekvalitet og -sikkerhed og øge sundheden hos såvel dyr som mennesker. Det viser den netop offentliggjorte rapport ’Big Data fra jord til bord’, som DTU, SEGES/Landbrug & Fødevarer og DI ITEK står bag. Formålet med rapporten er at kortlægge potentialet for innovation og vækst i fødevaresektoren ved at udnytte Big Data inden for forskellige områder af fødevaresektoren, herunder produktionen af svin, kvæg og fjerkræ. Rapporten beskriver blandt andet en idé om at udvikle værktøjer til at indsamle og anvende realtids-data, som landmænd kan bruge til at forbedre sundhed og produktivitet i svinebesætninger – samt en idé om at bruge sensorer til at optimere fodringsstrategier og øge sundheden og dyrevelfærden i kvægbesætninger.
Big Data øger konkurrenceevnen
Fødevaresektoren har stor betydning for Danmarks nationaløkonomi, valutabalance og ikke mindst beskæftigelse. Ifølge adm. dir. Jan Mousing, SEGES/Landbrug & Fødevarer, er det derfor vigtigt, at sektoren fastholder og styrker sin internationale position. Big Data kan løfte fødevaresektoren fra effektivisering til innovation og derved blive en driver for konkurrenceevnen. Koncerndirektør på DTU Niels Axel Nielsen uddyber:
”Ved at bruge Big Data har vi mulighed for at give et væsentligt bidrag til at øge konkurrenceevnen og indtjeningsevnen i fødevaresektoren. Gennem dette sektorudviklingsprojekt har vi derfor identificeret ti-elleve forsknings- og udviklingsprojekter med konkrete forretningsmæssige anvendelser af Big Data, og DTU ser frem til at bidrage med den overordnede tekniske forskning i den forbindelse.”
Download sektorudviklingsrapporten ”Big Data fra jord til bord” på: http://www.dtu.dk/Samarbejde/Innovation-og-entreprenoerskab/Virksomhedssamarbejde/Branche--og-sektorudvikling.