Henrik Klinge Jacobsen

Henrik Klinge Jacobsen bydes velkommen som ny professor

DTU Management Engineering bød den 1. september 2013 Henrik Klinge Jacobsen velkommen som ny professor inden for energiefterspørgsel og energiøkonomi.

Energiefterspørgsel er tæt knyttet til økonomisk aktivitet og indkomster. Energieffektivisering og substitution bort fra fossile brændsler reducerer miljøpåvirkning fra energiforbrug, men det er forsat væsentligt at forstå udviklingen i energiefterspørgsel i økonomiens sektorer. Modeller og metoder til kvantificering af strukturudvikling samt reguleringsinstrumenters påvirkning bidrager til bedre beslutningsgrundlag. Hermed kan indsats og regulering målrettes de områder, hvor vi kan opnå de største effektivitetsforbedringer og reduktioner af miljøbelastning med rimelige omkostninger. Indenfor området arbejdes med integrerede økonomisk-tekniske modeller for energiefterspørgsel og analyser af virkemidler som afgifter, kvoter, standarder og målrettede investeringstilskud. Forskningsfeltet knytter samtidig forbindelsen mellem de vedvarende energiteknologier og energiefterspørgselens miljøbelastning. Management Engineering og Henriks langvarige engagement i det europæiske forskningsmiljø indenfor støttesystemer for vedvarende energi og integration gør denne kombination til et stærkt forskningsfelt.    

 

Hvem er Henrik Klinge Jacobsen?

Henrik er cand. polit fra Københavns universitet fra 1990 og har en Phd grad i energi- og miljøøkonomi samme steds fra (2000). Henrik har tidligere været ansat i Alm Brand, Grønlands Hjemmestyre og fra 1993 på DTU. Forskningsområderne spænder fra integrerede energi og makroøkonomiske modeller til elmarkeder og omkostningseffektiv lokalisering af vedvarende elproduktion.

En række af Henriks artikler i energiøkonomiske tidsskrifter behandler energiefterspørgsel i økonomiske modeller, dekomponering af udenrigshandelens betydning for energiefterspørgsel samt de fordelingsmæssige effekter af en lang række forskellige energi- og miljø-afgifter

Henrik har beskæftiget sig med danske såvel som internationale forhold og har bl.a. arbejdet med energimodellering og kapacitetsopbygning i Malaysia og Egypten. På det vedvarende energiområde har Henrik deltaget i en lang række EU projekter omkring integrering af vedvarende energi i distribuerede elnet og samarbejdsmekanismer indenfor EU til at opnå de overordnede VE mål på en mere omkostningseffektiv vis. Effekten af forskellige typer af støttesystemer i EU på udbygning med vedvarende energi, forsyningssikkerhed og beskæftigelse har sammen med fluktuerende produktion fra vind og sol været centrale forskningsemner.

I internationalt undervisningssamarbejde er Henrik engageret i det nordiske N5T Innovative Sustainable Energy Engineering og har undervist på kurser i Malaysia og på Comillas University i Madrid, samt som ekstern lektor på RUC. Undervisning har gennem de seneste 6 år koncentreret sig om faget energi og miljøøkonomi og kandidatspecialer indenfor området. Henrik er studieleder for kandidatuddannelsen i bæredygtig energi på DTU.